Valitut lauseet 2.0

#sisältö #markkinointi #parta #kirjat #whatnot

Näin partaa hoidetaan

Ison parran hoitaminen edellyttää rutiineja, joista ei kannata poiketa. Säännölliset parturikäynnit, päivittäinen partaöljyn käyttö ja parran harjaaminen pitävät naamakarvat kunnossa. Partaa ei kannata pestä muulla kuin vedellä paitsi poikkeustapauksissa.

Lyhyt parta on niin helppo trimmata itse, että siitä välttämättä kannata maksaa parturille. Jos kasvattaa suuren parran, sen muotoilussa on suositeltavaa käyttää ammattilaisen palveluksia. Tähän on muutamia syitä.

Peilin edessä on itse vaikea muotoilla pitkää partaa.

Symmetrinen lopputulos on pienoinen ihme.

Useimmat meistä ovat yksikätisiä tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Siksi oikean tai vasemman käden kanssa joutuu leikkaamaan myös kasvojen toisen puolen. Hommaa vaikeuttaa se, että karvat saattavat olla kiharia ja sojottaa eri suuntiin. Symmetrinen lopputulos on pienoinen ihme.

Parturi voi sen sijaan liikkua vapaasti liikkua ympärilläsi ja käyttää käsiään niin kuin tahtoo.

Kädentaidot + silmä = ammattitaito

Kuka tahansa voi varmasti oppia parran muotoilun. Se on eri asia, kannattaako maksaa siitä koituvat oppirahat. Lopputulos on hyvä, kun antaa ammattilaisen tehdä työn. Kädentaitojen lisäksi parran muotoilussa tarvitaan silmää, joka kehittyy vain kokemuksen myötä.

Suurin massa kasvatetaan leuan alle.

Parran muotoilun perusperiaate on yksinkertainen: sivulta parta otetaan lyhyemmäksi ja suurin massa kasvatetaan leuan alle. Periaatteen soveltaminen on monimutkaisempaa, sillä eri pituisia partoja kannattaa muotoilla hieman eri tavoin.

Mikäli tavoitteena on hyvännäköinen parta, tällaisilla yksityiskohdilla on merkitystä.

Etsi parran muotoilun hallitseva parturi

Kannattaa nähdä vaivaa ja etsiä hyvä parturi, joka hallitsee parran muotoilun. Kaikissa ammateissa on taitavia ja vähemmän taitavia yksilöitä. Siksi kannattaa kysellä suosituksia tutuilta tai tuntemattomilta, joilla on naamakarvat kuosissa.

Suosituksiin ei kannata luottaa sokeasti.

Suositukset ovat hyödyllisiä, mutta niihin ei kannata luottaa sokeasti. Taannoin eräs parrakas taksikuski kehui minulle yhtä parturia, oli kuulemma hyvä ja halpa. Kun en päässyt vakiparturilleni, varasin ajan taksarin suosittelemasta liikkeestä.

Kyseinen parturi tökki trimmerillä kaulani ihon punaiseksi, mikä ei tuntunut ollenkaan mukavalta. Lisäksi hän föönäsi partani suoraksi ennen muotoilua. Kun kihara parta palasi alkuperäiseen muotoonsa seuraavan suihkun jälkeen, lopputulos ei ollut lainkaan tasainen.

Kasvattaja käy harvemmin parturissa, ylläpitäjä useammin

Kuinka usein parta tarvitsee muotoilla? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta.

Se riippuu parran kasvuvauhdista ja siitä, onko kasvatus- vai ylläpitovaiheessa. Ja siitä, kuinka siistinä parran haluaa pitää.

Kun siirtyy ylläpitovaiheeseen, huoltokäyntejä on syytä tiivistää.

Mikäli kasvattaa pituutta, parturikäynti 2­–3 kuukauden välein voi riittää. Kun siirtyy ylläpitovaiheeseen, huoltokäyntejä on syytä tiivistää.

Minä käyn parran muotoilussa noin kuukauden välein. Siinä ajassa minun partani ei täysin villiinny, mutta se kasvaa ulos muodostaan.

Mikäli haluaa pitää parran koko ajan huippukunnossa, pitäisi parturilla käydä kahden viikon välein. Näin tiheät käynnit voivat olla perusteltu ratkaisu esimerkiksi työkseen esiintyville karvanaamoille.

Parta tarvitsee päivittäistä kotihoitoa

Parran hoitoa ei voi täysin ulkoistaa ammattilaisille, vaikka parturin palvelut ovat välttämättömiä.

Parta edellyttää kantajaltaan päivittäistä kotihoitoa. Siinä hommassa partaöljy on miehen paras ystävä. Se hoitaa karvoja, saa ne kiiltämään ja tekee parrasta helpommin käsiteltävän. Lisäksi öljy kosteuttaa parran alla olevaa ihoa, joka tuppaa muuten kuivumaan ja kutisemaan.

Partaa ei tarvitse uittaa öljyssä.

Partaöljyä ei kannata säästellä, varsinkin jos parrassa on kokoa. Partaa ei tarvitse uittaa öljyssä, mutta määrän on riitettävä kaikille karvoille ja parran alaiselle iholle. Isoon partaan voi tarvita vajaan kämmenpohjallisen, pienelle riittää pari kolme tippaa.

Partaöljyn voi ostaa tai valmistaa itse

Parturit, erikoisliikkeet, kemikaliot ja jotkin tavaratalot myyvät partaöljyä. Jos kulutus on muutama tippa aamuisin ja suihkun jälkeen, ostaminen on järkevä vaihtoehto. Kun parta ja kulutus kasvavat, voi harkita partaöljyn tekemistä itse.

Partaöljyn raaka-aineet voi ostaa jokaisesta luontaistuotekaupasta.

Kaikki partaöljyn raaka-aineet voi ostaa jokaisesta luontaistuotekaupasta. Netistä löytyy reseptejä, joita voi kokeilla ja kehitellä. Sillä tavalla löytyy itseä miellyttävä seos.

Minä käytän partaöljyn runkona manteliöljyä ja jojobaöljyä, myös arganöljy sopii tähän tarkoitukseen. Näitä voi sekoitella erilaisissa suhteissa toisiinsa.

Omassa reseptissäni on puolet manteliöljyä ja puolet jojobaöljyä. Lisään joukkoon muutaman tipan männyn tuoksuista eteeristä öljyä. Sekoittamisen jälkeen partaöljy on valmis käytettäväksi.

Partaöljyn voi valmistaa ilman eteerisiä öljyjä, mutta minun mielestäni niitä kannattaa käyttää. On mukavaa, kun parta tuoksuu hyvältä. Eteeristen öljyjen valikoima on laaja, ja sopivan tuoksun valinnassa oma nenä on paras kriteeri.

Partaöljy helpottaa harjaamista

Ensin öljy, sitten harjaus. Tämä on oikea marssijärjestys. Öljyn ansiosta partaa on helpompi käsitellä, kun se ei ole kuiva kuin korppu.

Parturit ja erikoisliikkeet myyvät erilaisia partaharjoja ja -kampoja. Myös hiusharjat ja harvat kammat toimivat parran kanssa. Minulla on partakampa, mutta käytän myös Tangle Teezer -takkuharjaa.

Takkujen selvittäminen voi aiheuttaa todellista tuhoa leukaperissä.

Parta kannattaa harjata vähintään aamuin ja illoin. Säännöllinen harjaaminen ehkäisee takkujen syntymistä. Niiden selvittäminen voi aiheuttaa todellista tuhoa leukaperissä.

Vesipesu riittää parralla

Parran puhtaanapitoon riittää vesipesu, minkä jälkeen parta kuivataan kevyesti pyyhkeellä. Föönäämisen unohtaisin kokonaan, koska se rasittaa partaa pidemmällä aikavälillä.

Minkä tahansa pesuaineen käyttö kuivattaa partaa

Parta kannattaa pestä muilla keinoilla vain poikkeustapauksissa. Oman kokemukseni mukaan minkä tahansa aineen käyttö kuivattaa partaa joko enemmän tai vähemmän.

Parran voi tarvittaessa pestä partasaippualla tai hiustenhoitoaineella. Tavallinen shampoo on kiellettyjen aineiden listalla, koska se vie hetkessä parrasta elinvoiman.

Minä käytän partasaippuaa esimerkiksi metsäretkien jälkeen, kun haluan eroon partaan tarttuneesta savun hajusta.


Jälkisanat: Rutiini on rautaa

Kaikista näistä neuvoista ja resepteistä huolimatta parran hoito ei ole tiedettä eikä taidetta. Se ei ole edes hifistelyä vaan arkisia rutiineja, joita toistetaan päivästä toiseen.

Hyvä parturi, partaöljy ja harjaaminen pitävät parran kuin parran kunnossa. Jos tavoite on päinvastainen, näille vinkeillä saat pilattua partasi.

2 kommenttia artikkeliin ”Miten partaa hoidetaan?

 1. Harri sanoo:

  Moi,
  kiitos hyvästä blogista, hyvää tietoa näin ”ensipartaiselle”. Partani on kasvanut n. 5 kk. Kerran olen käynyt ”trimmerillä”, jonka työn tuloksista en pitänyt. Poskipartaa olen itse lyhentänyt sekä hiusparturini. Parta ja viikset alkavat kuitenkin olla aika pitkät ja rehottavat. Olisiko sinulla suosituksia hyvistä parran muotoilijoista pääkaupunkiseudulla? Käytössä on partaöljy, partavaha, viiksivaha, partashampoo sekä – hoitoaine. Kaikki hajusteettomia, sillä en pidä mistään hajuista suun/nenän ympärillä. Hajuja kyllä käytän, ne ovat sitten ihan normaalikamaa. Ns. partaveden levitän niskaan ja kaulalle.
  Ystävällisin terveisin,
  Harri

  Liked by 1 henkilö

  1. Mikko Taivainen sanoo:

   Hei Harri! Kiva kuulla, että tykkäsit blogista. Iso kiitos parrastani kuuluu Walden’s Classic Barber Shopille: http://classicbarber.fi/ Voin suositella heitä. Ei ole halvin, mutta tekevät tekevät laadukasta ja huolellista työtä. Lisäksi sieltä saa hyviä hoitovinkkejä. Kerran kävin muualla pakkotilanteessa, mutta kokemus oli epämiellyttävä. Kun löytää hyvän, parturiuskollisuus on mielestäni järkevä strategia. Kaverini, jolla on komea parta, suosii Parturi Peteä. Eli hänenkin tuoliinsa uskaltaa istua.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: