Kuntosaliharjoittelulla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Ota tästä talteen treenivinkit, joiden avulla vältät lihasvoimaharjoittelun hyödyt.

1. Vältä perusliikkeitä

Perusliikkeet eli moninivelliikkeet työllistävät useampaa lihasryhmää yhtä aikaa. Perusliikkeet mahdollistavat tehokkaan ja monipuolisen treenin, joten vältä niitä. Älä tee esimerkiksi penkkipunnerrusta, kulmasoutua, maastavetoa tai kyykkyä.

2. Suosi apuliikkeitä

Isoja lihasryhmiä harjoittamalla saa parhaimman treenin. Keskity eristäviin apuliikkeiseen, jotka kohdistuvat yhteen lihakseen kerrallaan. Kohteeksi kannattaa valita mahdollisimman pieni lihas, kuten käsivarren ojentajat ja reiden lähentäjät tai loitontajat.

3. Istu laitteissa

Vältä vapaita painoja eli tankoja, levypainoja ja käsipainoja, koska ne kehittävät kehonhallintaa, koordinaatiota ja tasapainoa. Istu siis laitteisiin, jotka pakottavat lihakset määrättyihin liikeratoihin. Istuminen ylipäätään on pahaksi kropalle. Jos istut päivät toimistossa, jatka samaa rataa salillakin.

4. Hinkkaa samoja liikkeitä

Vaihtelu ei todellakaan virkistä. Hinkkaa samoja liikkeitä samoilla sarjoilla samoilla painoilla harjoituksesta toiseen. Näin kroppa tottuu treeniin, eikä vaivaudu kehittymään.

5. Älä opettele tekniikkaa

Älä hukkaa aikaa oikean suoritustekniikan opetteluun. Rimpuilu ja riuhtominen väärällä tekniikalla edistää vammautumista, mikä tarjoaa taukoa harjoittelusta. Protip: haasta selän välilevyt ja tee maastavetoa pyöreällä selällä. Selkävammat ovat siitä kivoja, etteivät ne koskaan parane täysin.

6. Pidä liikeradat vajaina

Jätä liikeradat aina vajaiksi, koska siten saat tehtyä enemmän toistoja. Siitä tulee huippufiilis, kun pystyt vetämään kaksikymmentä ”leukaa”. Et kehity, mutta voit elvistellä kavereille.

7. Minimi tai maksimi

Pumppaa liikkeitä mahdollisimman pienillä painoilla. Jos pystyt samanaikaisesti lukemaan lehteä hikoilematta, painot ovat sopivat. Toinen vaihtoehto on laittaa tankoon maksimipainot. Näin tekniikka menee pilalle ja saat maksimoitua vammautumisriskin.

8. Unohda alkulämmittely

Alkulämmittely on ehdoton nounou. Kehoa ei todellakaan pidä herätellä ja valmistella tuleviin koitoksiin. Maksimivoimasuoritus kylmiltään on kiva yllätys nivelille ja lihaksille.

9. Tukilihaksista puhti pois

Heti treenin aluksi kannattaa väsyttää kehon tukilihakset, kuten vatsa- ja selkälihakset. Näitä lihaksia tarvitaan lähes kaikissa muissa liikkeissä. Kun tukilihaksista on puhti pois, on hankalampaa ja riskialttiimpaa tehdä muita liikkeitä.

10. Älä keskity

Puhu puhelimessa, katsoa televisiota, lue lehteä. Tee samanaikaisesti jotain muuta, jotta et voi keskittyä täysin harjoitteluun. Siinä tapauksessa, että musiikki tsemppaa sinua kovempiin suorituksiin, jätä kuulokkeet kotiin.

11. Ei lepopäiviä

Paras vaihtoehto on tietenkin löysäillä joka päivä. Mutta jos on ihan pakko treenata kovaa, tee raskaita harjoituksia monta päivää putkeen. Näin väsynyt lihas saa lisärasitusta eikä kaipaamansa lepoa. Tämä johtaa parhaassa tapauksessa ylikuntoon.

12. Älä suunnittele

Tee salilla ehdottomasti tehdä sitä, mitä mieleen juolahtaa. Unohda tavoitteet ja harjoitusohjelmat, koska ne kahlitsevat luovuutta. Inspiraatio on treenaajan paras kaveri. Pidä mielessä, että jos ei huvita, ei tarvitse lähteä salille ollenkaan

13. Estetiikka ennen kaikkea

Valitse se osa kroppaa, mitä haluat treenata ja keskity siihen. Esteettiset perusteet ovat oiva valintaperuste. Miesten kannattaa keskittyä rinta- ja hauislihaksiin, naisten pakaralihaksiin. Epäsuhtaisessa lihaksistossa silmä lepää.

Jälkisanat: Älä vaivaudu salille

Oikein hyviä ja tehottomia harjoituksia kaikille – parhaassa tapauksessa emme näe salilla ollenkaan! Jos sinulla tulee mieleen lisävinkkejä, pidäthän ne omana tietonasi.