Tarinankerronnan ikiaikaiset lainalaisuudet ovat saaneet seurakseen datan, joka kertoo, mikä toimii ja mikä ei. Millainen tyyppi yhdistää luovuuden ja datan parhaat puolet?
Luovuus ja tarinankerronta olivat ennen sisältöhepun tärkeimmät työkalut. Se, kuka vaistosi ajan hengen ja nappasi ilmassa olevat ideat, tuotti kiinnostavimmat sisällöt. Sillä edellytyksellä, että pystyi ensin myymään ideansa rahakirstun vartijalle.
Korjausliikkeitä ei pystynyt tekemään matkan varrella, oli vain luotettava omaan ideaan. Onnistumisen pystyi arvioimaan vasta jälkikäteen. Jos homma meni pieleen, tekijät menivät vaihtoon.
Nykyisin kaikki on periaatteessa mitattavissa. Jos sisällöt suoriutuvat huonosti, korjauksia voi tehdä lennosta. Lisäksi koko ajan kertyy tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Näitä oppeja voidaan hyödyntää uusia sisältöjä suunniteltaessa.
Datasta ei saada kaikkea irti
Näin asiat toimisivat täydellisessä maailmassa, mutta todellisuus on usein toisenlainen. Vaikka dataa kertyy, sitä ei välttämättä osata tai pystytä hyödyntämään. Mikään ei ole ilmaista, myös datahepun pitää myydä tuottamansa lisäarvo.
Monesti sisältöjä tehdään joko luovuuden tai datan ehdoilla, vaikka molemmat näkökulmat pitäisi ottaa huomioon. Siis jos tavoitteena on paras mahdollinen lopputulos.
Kaikki ominaisuudet voivat yhdistyä yhdessä ihmisessä. Näin ainakin työpaikkailmoitusten laatijat tuntuvat uskovan. Kovin usein etsitään nuorta mutta kokenutta itsenäiseen työhön kykenevää tiimipelaajaa, jolla on silmää yksityiskohdille ja joka hallitsee kokonaisuudet.
Tiimissä on enemmän aivoja
Uuden ajan sisältöjen superammattilainen on humanisti-insinööri:
- Humanistina hän ymmärtää ihmismielen liikkeitä ja yhteisöjen dynamiikkaa.
- Insinöörinä hän mittaa ja paikallistaa ongelmat sekä kehittää ratkaisut.
Yksilön erinomaisuuteen perustuva strategia on tietysti mahdollinen, mutta se on vähintään riskialtis. Mistä sellaisen tyypin löytää? Jos kaveri löytyy, miten sen saa pysymään firmassa.
Fiksumpi vaihtoehto on rakentaa sisältötiimi, jossa on molempien alojen ammattilaisia. Tiimissä on aina enemmän aivoja kuin yksilöllä.