Parta miellyttää naisen silmää, olipa kyseessä lyhyt tai pitkä parisuhde, kertoo tutkimus. Kasvokarvat houkuttelevat erityisesti, kun mielessä on vakava parisuhde. Miksi ihmeessä miehet ajavat partansa pois?
Odotin Walden’s Classic Barber Shopissa omaa vuoroani, kun paikalle saapui nuorimies ilman ajanvarausta. Kaverilla oli hätätilanne: partatrimmeri oli mennyt rikki puolessa välissä leukaa, kun hän oli valmistelemassa itseään treffejä varten. Minä odotin hetken ylimääräistä, ja parturi hoiti puoliksi kynityn leuan deittikuntoon ilman rahallista korvausta.
Homma meni lähtökohtaisesti pieleen, oli ensimmäinen ajatukseni. Parrat ovat komeita, kaikilla pitäisi olla sellainen. Minusta nuorukaisen olisi pitänyt mennä treffeille parrakkaana.
Sitten tunnustin, että oma näkökulmani on puolueellinen. Päätin ottaa selvää, toimiko kaveri oikein vai väärin. Mitä mieltä tiede on asiasta?
Parran vetovoima ja parisuhteen muodostus
Vuonna 2016 ilmestyi Journal of Evolutionary Biology -julkaisussa tutkimus, jolla on napakka otsikko: The masculinity paradox: facial masculinity and beardedness interact to determine women’s ratings of men’s facial attractiveness.
Huomasin, että viiden hengen tutkimustiimiin kuului myös yksi suomalainen, evoluutiopsykologi Markus J. Rantala. Hän työskentelee yliopistonlehtorina Turun yliopiston biologian laitoksella. Rantala on väitellyt sekä biologista että psykologiasta. Tähtitutkijanainesta siis.
Kuinka puoleensavetävä parta on?
Tutkimusta varten naisille (N= 8 520) näytettiin tietokoneella käsittelemättömiä ja käsiteltyjä kuvia 16 miehestä satunnaisessa järjestyksessä. Naisia pyydettiin arvioimaan miesten yleinen puoleensavetävyys sekä puoleensavetävyys lyhyissä ja pitkissä suhteissa.
Kasvokarvoituksessa oli neljä tyyliä:
- ajeltu leuka
- lyhyt sänki (5 pv)
- vahva sänki (10 pv)
- kokoparta (1 kk)
Lisäksi miesten kasvonpiirteitä, kuten kulmakarvoja, poskipäitä ja leukaa muokattiin niin, että ne vaikuttaisivat maskuliinisemmalta ja feminiinisemmältä.
Parta on houkuttelevampi kuin siloposket
Vastausten mukaan vahva sänki oli yleisesti houkuttelevin vaihtoehto. Sitten tulivat lyhyt sänki ja kokoparta tässä järjestyksessä. Ajeltu leuka jäi viimeiseksi. Maskuliiniseksi ja feminiiniseksi muokatut siloposket miellyttivät kaikista vähiten silmää.
Parta pehmensi äärivaihtojen arviointia. Kun karvat lisääntyivät muokatuille kasvoilla, pisteet nousivat. Tätä voi tulkita niin, että parta neutralisoi ei-toivottujen piirteiden vaikutusta. Naiset eivät pidä liian miehisistä kasvonpiirteistä mutta eivät myöskään liian naisellisista.
Parta merkki on sopivuudesta pitkään suhteeseen
Tämän tutkimuksen mukaan lyhyt ja vahva sänki voittivat kokoparran ja ajellun leuan lyhyissä suhteissa. Pitkissä suhteissa koko parta ja sänget saivat paremmat pisteet kuin siloposket.
Tulokset ovat linjassa muun tutkimuksen kanssa: parta on houkuttelevampi vaihtoehto kuin siloposket silloin, kun ajatuksissa on avioliitto ja lastenhankinta. Mistä tämä johtuu?
Parta on merkki sukukypsyydestä ja sosiaalisesta vaikutusvallasta. Tämän ansiosta mies pystyy kilpailemaan resursseista muiden kanssa, mikä varmistaa jälkeläisten eloonjäämisen. Siksi parrakas mies on kelpo kumppaniainesta.
Miesten partamuodista on tehty kiinnostava havainto muussa tutkimuksessa. Lontoossa vuosina 1871–1972 parrat ovat yleistyneet silloin, kun miesten kilpailu sopivista kumppaneista on kiristynyt avioliittomarkkinoilla. Parrasta on ilmeisesti ollut hyötyä kisatessa naisten huomiosta.
Parta parantaa luotettavuuden vaikutelmaa
Tutkimusten mukaan naiset suosivat maskuliinisia piirteitä lyhyissä suhteissa. Miehiset piirteet liitetään geneettiseen laatuun, eli tällaisia yksilöitä pidetään vahvempina ja terveempinä. Ja siten hedelmällisempinä, mikä parantaa lapsensaantimahdollisuuksia.
Toisaalta maskuliiniset piirteet liitetään uskottomuuteen. Siksi parisuhde on riskisijoitus, mikäli oma katsantokanta on pidemmällä tulevaisuudessa. Parta peittää ominaisuuksia, jotka liitetään lyhyiden suhteiden harrastamiseen.
Miksi parranajo on edelleen sääntö?
Tämän referoimani tutkimuksen ja muiden tutkimusten mukaan ajellut leuat ovat naisten mielestä vähemmän houkuttelevia kuin karvaiset leuat. Valtaosa miehistä edelleen ajaa parran, vaikka kasvokarvat ovat yleistyneet.
Tässä on ristiriita, tieteen kielellä paradoksi. Miksi parranajo on normi ja parta edelleen poikkeus säännöstä?
Yksi mahdollinen selitys löytyy parran neutralisoivasta vaikutuksesta. Parta voi vähentää kasvojen välittämän tiedon arvoa muille.
Siksi on puoleensavetävien miesten ja naisten yleisenä etuna on ylläpitää normia, jonka mukaan karvoista pitää hankkiutua eroon. Näin houkuttelevan näköiset miehet varmistavat oman pärjäämisestä ja naiset saavat käyttöönsä kasvojen välittämän tiedon.
Jälkisanat: Lopullinen totuus karvojen määrästä
Palataan lopuksi parturiliikkeeseen ja alkuperäiseen kysymykseen: Tekikö nuorimies oikein, kun päätti ajaa parran pois ennen treffejä?
Evoluutiopsykologian mukaan vastaus riippuu tavoitteesta. Mikäli mielessä oli lyhyt suhde, vastaus on kyllä. Ei, jos ajatuksena oli vakava suhde.
Kun vahinko oli jo tapahtunut, nuorukainen toimi täysin oikein. Treffeillä on tarkoitus tehdä hyvä vaikutus toiseen. Jos kasvokarvoituksesta on ajeltu vain toinen puoli, mieleen hiipii ajatus, ettei tästä miehestä ole ainesta mihinkään suhteeseen.
Loppujen lopuksi tärkeintä on se, millaisen naaman kanssa itse viihtyy. Kun luottaa itseensä, tekee hyvän vaikutukseen toiseen. Sillä ei ole merkitystä, kuinka paljon kasvoissa kasvaa karvaa.
Klikkaa itsellesi talteen ilmaiset parran kasvatusohjeet (PDF). Siinä ei tarvitse näpytellä edes omaa meiliosoitetta tai kengännumeroa vastineeksi.