Valitut lauseet 2.0

#sisältö #markkinointi #parta #kirjat #whatnot

Miten kasvattaa komea kokoparta? Siinä tarvitaan sopivat perintötekijät, aikaa ja kärsivällisyyttä sekä parran muotoiluun erikoistuneen parturin palveluita. Kun pituutta alkaa kertyä, parta tarvitsee päivittäistä hoitoa, eli öljyä ja harjaamista.
(Päivitetty 5.7.2020)

Parran kasvatuksen vaiheet

1. Anna parran rehottaa: 1–3 kk

Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana partaan ei saa koskea. Iho alkaa muutaman viikon jälkeen kutista, mutta siitä pääsee eroon partaöljyllä.

Parran pitää antaa kasvaa vapaasti ja valtoimenaan, vaikka kasvu voi olla epätasaista ja karvat sojottavat eri suuntiin. Kaularajan voi siistiä tässä vaiheessa.

2. Kasvata partaa muodossa: 3–12 kk

Kolmen kuukauden jälkeen on aika mennä parturille, joka muotoilee parran. Sen jälkeen näkee, millainen parta on mahdollista kasvattaa.

Käy parturilla 2–3 kuukauden välein parran kasvun nopeudesta riippuen. Näin parta saa pituutta, mutta kantaja ei näytä metsänpeikolta .

3. Hoida ja ylläpitä partaa 12 kk–

Noin vuodessa on mahdollista kasvattaa suuri parta. Kun haluttu pituus on saavutettu, kannattaa tiivistää parturivierailuja. Parran voi muotoilla myös itse kotona.

Jos haluaa pitää parran tiukasti muodossa, parturilla tarvitsee käydä kahden viikon välein. Noin kuukauden huoltovälit riittävät, mikäli ei esiinny työkseen televisiossa.

Parran kasvu riippuu perintötekijöistä

Komean parran kasvattaminen edellyttää voittoa geenibingossa. Perintötekijöiden vuoksi toiset pystyvät kasvattamaan tuuhean parran, mutta toisten pitää tyytyä haiveniin. Siitä huolimatta ei kannata liian helposti heittää pyyhettä kehään.

Omat arviot menevät välillä todella metsään.

Kuulen säännöllisesti kommentteja, että minä en pystyisi kasvattamaan samanlaista partaa kuin sinulla on. Toisinaan tämä pitää paikkaansa. Olen kuullut väitteen myös miehiltä, joilla on voimakkaampi parrankasvu kuin minulla. Omat arviot menevät välillä todella metsään.

Jätä parta kolmeksi kuukaudeksi rauhaan

Sitä, pystyykö kasvattamaan parran, ei oikeasti tiedä ennen kuin yrittää tosissaan. Se ei onnistu ilman hyvää syytä eli motivaatiota. Syitä on lukuisia. Yksi on se, että tutkimuksien mukaan naiset suosivat parrakkaita miehiä, kun hakusessa on parisuhde.

Älä trimmaa tai muotoile, vaikka mieli tekisi.

Parran kasvattamisessa tarvitaan ennen kaikkea aikaa ja kärsivällisyyttä. Ja sitä, ettei aja partaa. Eikä trimmaa tai muotoile, vaikka mieli tekisi.

Hyvä nyrkkisääntö on, että parran on annettava kasvaa kolme kuukautta. Vaikka karvat sojottavat joka suuntaan ja leuka kutisee, partaa ei saa leikata tai muotoilla. Kutituksesta pääsee eroon partaöljyllä, jota saa partureista, verkkokaupoista, kemikalioliikkeistä ja jopa joistakin tavarataloista.

Parran rajaus leuan alta mahdollisimman alas

Kaulan siistiminen on ainoa asia, mitä tässä vaiheessa saa tehdä. Se on itse asiassa suositeltavaa, sillä rehuparta näyttää huomattavasti siistimmältä, kun kaula on rajattu.

Monet sanovat, että sopiva kohta on kaksi sormenleveyttä aataminomenan yläpuolella. Voihan paikan mitata, mutta oma suositukseni on, että rajaa parta leuan alta mahdollisimman alas.

Tämä tyyli on koominen, varsinkin jos leukoja on kertynyt enemmän kuin yksi.

Monet miehet rajaavat partansa liian ylös, aivan leuan alareunaan. Tämä tyyli on koominen, varsinkin jos leukoja on kertynyt enemmän kuin yksi. Lisäksi parran suurin massa kasvatetaan leuan alle, joten sinne kannattaa jättää mahdollisimman paljon karvoitusta.

Naiset hallinnoivat miesten kasvoja

Kutiaminen ei ole ainoa ärsyttävä asia, johon parran kasvattaja törmää. Kasvokarvoitus on niin näkyvä piirre, että kanssaihmiset tuntevat tarvetta kommentoida sitä. Osa tykkää, osa ei. Jos tuntee pakottavaa tarvetta miellyttää kaikkia, parran kasvatus loppuu lyhyeen.

Mitä mieltä vaimoni on parrasta?

Monella projekti päättyy puolison tai tyttöystävän päätökseen.

Mitä mieltä vaimoni on parrasta? Se oli yleisin minulle esitetty kysymys kasvatuksen alkutaipaleella. Minut yllätti se, kuinka monen miehen autonomia ei yllä kasvokarvoituksen tasalle, vaikka naama on melko henkilökohtainen elämänalue.

Vitsit ovat keino ottaa muutos haltuun

Minä kuulin vitsejä ja kommentteja noin vuoden verran ennen kuin ympäristö tottui uuteen olomuotoon.  Aluksi epäiltiin, että partakone on mennyt epäkuntoon tai hukkaan. Sitten tulivat terroristivitsit, jotka sopivat huonosti tähän maailmanaikaan.

Kaikesta huolimatta vitsit kuuluvat asiaan

Paras keino lopettaa vitsailu on lähteä itse siihen mukaan. Kaikesta huolimatta vitsit kuuluvat asiaan, sillä niillä huomioidaan toisessa tapahtunut muutos. Lisäksi parta on kelpo smalltalkin aihe, ainakin omaperäisempi kuin sää.

Parran muotoilu on ammattilaisten hommaa

Mikäli hermo on pitänyt, kolmen kuukauden kuluttua naama on kuin metsänpeikolla. Mutta sen alla on piilossa ihminen, jonka esiin kaivamiseen tarvitaan ulkopuolista apua. On aika varata aika parran muotoilun taitavalle parturille.

Sen jälkeen peili kertoo, onko mahdollista kasvattaa tyylikäs parta.

Ensimmäinen parturikäynti on ratkaiseva hetki koko kasvatusprojektissa. Sen jälkeen peili kertoo, onko mahdollista kasvattaa tyylikäs parta. Parturin luona kannattaa käydä parin kuukauden välein, kunnes haluttu mitta on saavutettu.

Parran muotoilu kannattaa jättää ammattilaisille, jos tavoitteena on iso parta. Lyhyen parran trimmaaminen ei ole temppu eikä mitään, vielä helpompi on pilata iso parta omin pikku kätösin.

Noin vuodessa saa komean parran

Parran kasvunopeudessa on huomattavia eroja. Muistan, kuinka armeijassa joidenkin oli pakko höylätä naama kaksi kertaa päivässä. Toiset huristelivat sähkökoneelle kaksi kertaa viikossa ja menivät läpi samoista tarkastuksista.

Projektin aikana ei kannata säästellä partaöljyä.

Kannattaa varautua, että ison parran kasvattamiseen menee vähintään vuosi. Projekti voi olla pidempi tai lyhyempi. Sen aikana ei kannata säästellä partaöljyä. Kerron partaöljyn hyödyistä tarkemmin parran hoitoa käsittelevässä kirjoituksessa.


Jälkisanat: Ihmeaineet ja kikkakolmoset ovat huijausta

On syytä pitää mielessä, ettei mikään tuote tai kikkakolmonen kiihdytä parran kasvua. Mikäli haluaa edistää karvojen ilmestymistä, parhaat keinot ovat terveellinen ravinto, riittävä määrä unta ja liikunta, erityisesti lihaskuntoharjoittelu, sillä se nostaa testosteronitasoa.

Kasvatuskokeilun lopputulos voi olla se, ettei naamaan ilmesty metsuripartaa. Karvoja voi kuitenkin kasvattaa sinne, mistä niitä pukkaa, eli korostaa omia vahvuuksia. Sänkiparta, pulisongit, viikset, pukinparta… Vaihtoehtoja riittää, siitä vaan valitsemaan, mikä miellyttää omaa silmää – partamuodilla on tapana muuttua aikojen mukana. Täältä löytyy minun partahistoriani.

Kokoparta on komea, mutta se ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: